presse

Min verden - mine farverAnmeldelse

TOM JØRGENSEN

Redaktør på Kunstavisen, kunstanmelder på  Jyllands Posten

____________________________________________________________________________________________________________________


Susan HornemannNoget af det bedste, den danske guldalder har frembragt, er P.C. Skovgaards malerier af nordsjællandske bøgeskove. Vi ser de friske grønne trækroner, de høje slanke stammer og ind i mellem et kig til det åbne land, til stille strømmende åer, lunde og blomsterstrøede enge.


Det er imidlertid ikke det landskab, Susan Hornemann maler. Hendes natur er mere barsk og rustik, ”ufriseret”, som hun selv siger. Hendes inspirationskilder ligger i første omgang tæt på: Mariendal Havbakker, hvor hun bor. I dette østjyske landskab syd for Aarhus er der både skov, strand og mose. Et forhold, der har frembragt en meget varieret natur, og det er dette landskab, hun maler.


Et andet motiv, der går igen i mange af Susan Hornemanns malerier, er Klosterhede Plantage, der ligger mellem Lemvig og Struer i Vestjylland. Sammen med den nærtliggende Kronhede Plantage er dette Danmarks tredjestørste skovområde, og et parameter på dets størrelse og relative ro fra store menneskestrømme er den kendsgerning, at man i 1999 har sat bævere ud i området. En bestand, som er vokset til næsten 200 individer.


Susan Hornemanns svar på denne natur er malerier, der lever op til dens ufriserede karakter. Hun går ofte tæt på motivet især fascineret af kontrasten mellem åbne lyse partier, vandhuller, mose og skovens mere dunkle silhuet. Som et tæppe og en mur af farve tårner træer, siv, buske og småplanter sig op foran os. Det frodige vildnis ridses op med en hurtig pensel i svajende og ekspressive strøg. Farverne domineres af grønt, blåt og sort med små, men kraftige accenter af gult, rødt og pink. Med sin tilgang fjerner Susan Hornemann sig fra det rendyrkede naturalistiske maleri. Dette er oplevet natur, og man får mere end én gang en fornemmelse af noget vildt, mystisk og utæmmet. ”Drømte mig en drøm” viser på mange måder essensen af Susan Hornemanns landskabsbilleder. Stemningen er fortættet, næsten uvirkelig, og det er lige før, man venter at se elverpiger kommende dansende gennem vildnissset.


Det er derfor heller ikke underligt, at Susan Hornemann også har søgt motiver fra skandinaviske områder, som i deres utilgængelighed har bevaret meget af stemningen fra de gamle islandske sagaer. Det skotske højland, Svalbard, Norge og Island selv er blevet besøgt af den danske kunstner i hendes jagt efter den urnordiske natur. Resultatet er malerier, der er endnu mere rustikke og usentimentale visende de store linjer og de store vidder i de barske landskaber. Mere ufriseret kan det ikke blive.


Tom Jørgensens ovenstående anmeldelse af mine malerier i bogen "101 Kunstnere 10 års jubilæum", udgivet

september 2018, vist her.

ELSE KNUDSEN

Forfatter og billedkunstner

____________________________________________________________________________________________________________________


Jeg har kendt Susan i mange år og ved, hvor meget hun altid har brændt for maleriet. Hun bor i Mariendal tæt på skov og strand. Her går hun lange ture, ofte med skitseblok i hånden. At hun er inspireret af naturens skønhed, som også er barsk og vild, viser sig tydeligt i hendes kunst.

Susan arbejder eksperimenterende og har sine egne fortolkninger af naturen. Det er ofte de ufriserede landskaber, som hun fortolker helt på sin egen måde. Hun forstår at arbejde med lyset, og det er netop lyset, der giver kontrasterne og dybden i hendes billeder. Der er en speciel nerve i hendes billeder.

Men intet er for vildt for Susan. Hun har præsteret at overnatte i Klosterhede Plantage, bare for at kunne vågne op i naturen og opleve morgenens fantastiske lys.

Når Susan omsætter sine oplevelser til billeder fornemmer man en særlig ro blandet med mystik.

Nu er det ikke kun i det nære, at hun finder sin inspiration. Indtrykkene fra blandt andet rejser i det skotske højland, Svalbard og Island har hun omsat til malerier.

Susans kreativitet viser sig ikke kun i malerier, hun har også gennem nogle år arbejdet med stentøj, f.eks. figurer, masker og krigskanoer, inspireret fra rejser til Salomon øerne, og akvareller fremstillet af pigmentfarver, hentet i midt-Australien.

    Fasanvænget 17    -    DK-8330 Beder    -    +45 28 23 30 19    -    +45 86 29 57    -    susantorben@mail123.dk